Sama vesi – meissä kaikissa Prolkin luontokuvailta 13.3.2006

Maaliskuun kolmantenatoista 2006 iskettiin tärkeä merkkipaalu nuoren ja elinvoimaisen Pro Luontokuvan taipaleella. Oopperatalon Alminsalissa järjestettiin yhdistyksen ensimmäinen luontokuvailta, jonka teemana oli vesien ja eritoten Itämeren suojelu. Kevät oli ollut talvinen ja hiihtokelit hyvät, ja Töölönlahti, jonka äärellä valkea ja korkea Oopperatalo seisoi, oli yhä vankassa metrisessä jäässä.


Mutta sisällä Alminsalissa oli lämmin ja odottava tunnelma. Nyt ilta oli hämärtymässä, ja laadukkaan luontokuvauksen ja meriluonnon ystäviä alkoi valua tasaisena vanana kohti kuvaisia vesiä. Lämpiössä oli esillä yhdistyksen myyntinäyttely, jossa liekitetyille havuvanereille oli sommiteltu jäsenten mestarilaukauksia tyynien vesien ja kallioita kurittavien tyrskyjen ääreltä. Lisäksi lämpiöön oli kiikutettu laadukkaita kovakantisia painotuotteita, merikelpoinen kumivene ja muuta tarpeellista tavaraa.

Saliesityksen avasi kuuden neidon ryhmä, Sambic-Alegria, joka pyörähteli Saapastanssin sinivalkoisissa asuissaan. Neidot olivat hyvin nuoria ja kauniita, ja heidän taustallaan vaihtui koko lailla hienoja keskikoon kuvia, joita heijasti uutuuttaan kiiltävä keskikoon projektori, jonka jäsen Wilén oli tilannut yhdistyksen tilaisuuksia ajatellen aina rapakon takaa.

Seuraavaksi lavalle kiipesi kosolti kansainvälistä mainetta ja kunniaa niittänyt Tapani Räsänen, joka
johdatteli illan teemaan näyttämällä kuvia kotivesiltään Saimaalta. Parhaat reaktiot yleisössä saivat aikaan Tapsan kuvat saimaannorpasta, joka näytti nauravan kuvaajan touhuja – tämä kun oli eväjalkaisen innostamana ryöminyt kuvaushollille suoraan muurahaispesään.

Raimo Sundelin o sualase veden guvaaja. Raimo haastoi Rauman murretta vain näytteeksi, ja stadilaisetkin pysyivät mainiosti mukana juonessa. Selkeistä ja johdonmukaisista esityksistään tunnettu Sundelin näytti geometrisia kuvioita kallioista ja hehkutti saaristokasveja sateisena kesänä 2004.

Väliajan jälkeen estradille kipusi Markku Jokinen, Inkoon rauhaan muuttanut paljasjalkainen helsinkiläinen. Vuosikymmenet saaristossa liikkunut Jokinen marssitti valkokankaalle merilinnut, hylkeet ja maisemat, nähtiinpä näkymiä veden altakin. Tärkeänä viestinä esityksestä kumpusi kuvaajan huoli Itämeren heikentyneestä tilasta.

Pro Luontokuvan esitys oli laadittu keskikoon kuvista. Tiukkaa karsintaa oli tehty eräänä kirpeän pakkasen iltana jäsen Luukkolan luona pidetyssä kokouksessa, ja Saukkolan Foto-center oli kehystänyt kuvat esityskuntoon. Tästä erityiskiitos Saukkolassa asuville jäsenille Haapio ynnä Lehtonen, sillä yhden keskikoon kuvan kehystämisessä saattaa toisinaan kulua minuuttitolkulla. Yhtä kaikki esitys oli ytimekäs, kuten hyvän esityksen kuuluu, ja terävät ja ihmeellisen kolmiulotteiset mereiset näkymät täyttivät valkokankaan.


Kuvaajien tunnelmallisten esityksien välissä kuultiin tietoiskuja Itämeren tilasta. Lavalle nousivat professori Erkki Leppäkoski Åbo akademista, Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja Ilppo Vuorinen sekä Pidä saaristo siistinä ry. Illan juontajana toimi Harri Dahlström. Esitysten päätyttyä iltauutisten ja sään tienoilla Alminsalista purkautui tyytyväisiä kuvankatsojia.

Juha Höykinpuro

Kommentointi on suljettu.