Vetoomus Haarikon seudun metsien ja rantojen suojelun puolesta

hannu siitonen matsän tarina-02

Metsän tarina
Kuva: Hannu Siitonen

Vuoden vaihteessa sai ensi-iltansa Hannu Siitosen ja Mikko Pölläsen kuvaama elokuva Metsän tarina, joka kertoo metsän runsaasta ja monimuotoisesta elämästä. Metsähakkuut ja mökkirakentaminen uhkaavat nyt elokuvan synnyinseutuja Punkaharjun ja Ruokolahden rajamailla. Haarikkojärvi ja ympäristön lammet, purot ja metsät muodostavat Etelä-Suomessa ainutlaatuisen erämaisen kokonaisuuden. Tämä arvokas alue kuuluu luonnonsuojelujärjestöjen suojeluesityksiin.

Haarikon seutu on Etelä-Suomessa harvinaistuneen kuukkelin eteläisintä esiintymisaluetta. Kuukkelin suosimat kuusivaltaiset, tiheät metsät ovat useiden muidenkin harvinaistuneiden lajien suosiossa. Kuukkeli ilmentää metsäluonnon monimuotoisuutta ja sen suojelu edistää monien metsälajien suojelua.

Alueen omistajia ovat valtion lisäksi UPM ja Tornator Oy. Haarikon arvokkaimpien osien tuntumaan on suunniteltu hakkuita. UPM ja Tornator ovat kaavoittaneet seudun järvien rannoille kymmeniä kesämökkitontteja. Hakkuut ja mökkiasutus infrastruktuureineen tuhoaisivat alueen erämaisuuden, kuukkelin pesäpaikkoja ja monia merkittäviä luontoarvoja.

Pro Luontokuva ry vetoaa maanomistajiin, että ne luopuisivat alueelle tehdyistä rakennus- ja tonttisuunnitelmista ja että metsätalous järjestettäisiin alueen erämaisuutta turvaavalla tavalla. Haarikon seudun metsät, vesistöt ja maisemat sisältävät korvaamattomia luontoarvoja, joiden takia alueen rauhoittaminen suojelualueeksi olisi perusteltua.

 

mikko pöllänen haarikkojärvi-01

Haarikkojärvi
Kuva: Mikko Pöllänen

 

hannu siitonen kuukkeli-03

Kuukkeli
Kuva: Hannu Siitonen

Kommentointi on suljettu.